Gratis Bellen, kan dat?

Veel telefoonaanbieders beloven gratis bellen – flat fee noemen ze dat dan. Dat gratis moet u natuurlijk met een grote korrel zout nemen. Aan zo’n flat fee (een vlak tarief) zit meestal een hoge abonnementsprijs vast, of er zijn andere instinkers.

Vier manieren Er zijn grofweg vier manieren om te bellen. De eerste is natuurlijk via een telefoonabonnement en een gewone telefoonaansluiting. Zoals het gebruikelijke abonnement bij KPN of bij prijsvechters als Tele2. Als u echt op telefoonkosten wilt besparen, bent u bij dit soort abonnementen aan het verkeerde adres.

Lange nummers De tweede is via zogenaamde Preselect aanbieders. Daarbij behoudt u het KPN-abonnement dat u hebt, maar u belt via een andere aanbieder door eerst een voorkiesnummer in de telefoon te toetsen. U krijgt dan dus twee rekeningen voor uw telefoon: een voor het abonnement bij KPN en een voor de gebelde minuten bij Preselect aanbieder.
Het bellen gaat net als gewoon bellen, u moet alleen het preselect-nummer intoetsen voor het gebruikelijke telefoonnummer. Wilt u bellen met de redactie van vitaal.nl, dan belt u normaal bijvoorbeeld 03066666333. Via de preselect-aanbieder Bel1649 (het goedkoopste voorbeeld) zou dat worden 164903066666333.

Internet Plus Bellen via ADSL of kabel De derde manier van bellen is via uw internetaansluiting (kabel of ADSL). Op dit vlak zijn ook weer veel aanbieders te vinden die elkaar met lage prijzen naar de kroon steken. Internet Plus Bellen bestaat uit een telefoonabonnement – vaak nog via de KPN – en daarnaast een ADSL-aansluiting. Omdat uiteindelijk bellen en ADSL via hetzelfde snoertje lopen, is dat leuk te combineren. U belt dan via internet, maar daar merkt u niets van. Een extra kastje bij uw telefoonaansluiting zorgt dat het bellen net zo zorgeloos gebeurt als nu. Ook draadloos bellen binnenshuis (of bij de barbecue achter in de tuin) is natuurlijk mogelijk, met een gebruikelijk draadloos toestel.

De truc hierbij zit in het vergelijken van de kosten per gesprek. Het is namelijk niet zo dat bellen via internet gratis is. Ook hierbij zit u met telefoontikken en telefoonrekeningen. Kiest u echter een duurdere abonnementsvorm, dan kunt u onbeperkt en gratis bellen. NB: bellen naar een mobiel nummer kan soms weer veel duurder uitvallen.

Bellen via internet Bellen via internet is iets anders dan Internet Plus Bellen. U doet dit nl. via de computer. Uw computer moet aan staan en u hebt een snelle internetverbinding (ADSL of kabel). Vervolgens moet u (eenmalig) een gratis programma downloaden, vergelijkbaar met het MSN-programma. U moet ook een speciale telefoon of een microfoon met koptelefoon (of de gebruikelijke luidsprekers) aansluiten op uw computer. Maar dan kan er gebeld worden.

Het enige gratis bellen via de computer is van uw computer naar een andere computer. Dat is echt gratis, ook zonder aanvullend abonnement. En: wereldwijd. U belt dus gratis van uw computer naar de computer van uw tante in Australië! Wilt u bellen naar een vast telefoonnummer in Nederland of het buitenland, dan kan dat ook zeer goedkoop tot (bijna) gratis.

 *Skype De meest gebruikte dienst voor bellen tussen twee computers ergens in de wereld is Skype (www.skype.com). De software is gratis en bellen van de ene computer naar de andere ook. U moet dan wel beiden achter uw computer zitten. Verder is de werking vergelijkbaar met MSN. In uw Skype-programma bewaart u de namen van uw kennissen die ook ‘Skypen’. Kies de naam en de computers van u en uw kennis proberen contact te leggen. Lukt dat, dan kunt u met elkaar babbelen.
*VoipBuster VoipBuster (www.voipbuster.com) is vergelijkbaar met Skype, maar voegt iets heel aardigs toe: gratis bellen van uw computer naar een gewoon telefoonnummer in Nederland en in heel van andere landen. Gratis, maar u moet wel elk kwartaal € 10,- storten (via PayPal of creditcard) om mee te bellen. Die € 10,- maakt u op met telefoontjes naar mobiele nummers of naar landen die niet gratis zijn. Maakt u ze niet op, dan vervallen ze tenzij u € 10,- bijstort. Voor € 10,- kunt u zo echter drie maanden lang onbeperkt bellen binnen Nederland en naar een aantal buitenlanden, zoals Australië, Canada en de V.S.
Al deze mogelijkheden zijn leuk, maar niet erg praktisch voor dagelijks gebruik, tenzij uw computer midden in de woonkamer staat en altijd aan staat.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *