Veilig internetbankieren

Snel en veilig internetbankieren

De banken sluiten hun kleine kantoren en propageren bankieren via internet. Steeds meer klanten stappen over naar betalen via de computer. Wie eenmaal overgestapt, wil niet meer terug. Iedereen met een computer die aangesloten is op internet, kan internetbankieren. Meestal gratis, want banken maken internetbankieren graag aantrekkelijk. Soms betaalt u eenmalig een klein bedrag. Voordelen zijn de hoge snelheid, de mogelijkheid om precies op datum een overschrijving te laten uitvoeren en om 24 uur per dag overal ter wereld bankzaken te kunnen regelen.

Veiligheid Alle grote banken bieden de mogelijkheid van internetbankieren aan. U kunt het online aanvragen. Benodigde codes komen via de post in gescheiden zendingen, om de veiligheid te garanderen. Op internet ontbreekt de mogelijkheid om uw opdrachten te ondertekenen. Daarom hebben alle banken een methode om betalingen te autoriseren. Zo kunt u met een speciaal apparaatje unieke codes genereren (Rabobank) of u krijgt vooraf een lijst met dergelijke codes (Postbank). Soms kunnen de codes ook via sms worden verstuurd op het moment dat u een betaalopdracht wilt doen (Postbank).

Bij internetbankieren verstuurt u uw betalingsopdrachten via een beveiligde verbinding rechtstreeks naar de computer van de bank. Dat is dus niet minder veilig dan overschrijvingen in een brievenbus doen, waar kwaadwillenden ze eruit kunnen hengelen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat u uw persoonlijke gegevens goed geheim houdt en zorgt dat onbevoegden geen gebruik kunnen maken van uw computer.

Rentevoordeel door snelheid Bij internetbankieren is het geld direct of anders binnen een dag overgeboekt. U kunt zelf ook een datum invoeren waarop de betaling moet worden gedaan. Met deze snelheid kunt u rentevoordeel behalen. Geld dat overblijft kunt u nog dezelfde dag op een spaarrekening zetten. Ook kunt u het geld zo lang mogelijk op een spaarrekening laten staan, totdat u het nodig heeft. Een voorbeeld: op 1 april moet u uw belastingaangifte betalen. U maakt een overschrijving aan die precies op 1 april het bedrag overschrijft. Op 31 maart laat u het bedrag van uw spaarrekening naar uw betaalrekening overschrijven. Zo heeft u optimaal rente getrokken van uw geld! Let wel op bij banken die valuteren. Zij brengen rente in rekening, terwijl er helemaal geen sprake is van rood staan. Dit is voor hen een manier om de kosten van het betalingsverkeer terug te verdienen. De Postbank en de Rabobank valuteren niet. SNS Bank laat valuteren achterwege bij bijschrijvingen via internet. DHB en Fortis valuteren alleen als de klant zelf geld overboekt. Voor de zekerheid kunt u dan het beste het bedrag al een paar dagen eerder van de spaarrekening laten overboeken. Valuteren heeft geen invloed op de snelheid van overboeken. Banken houden dus geen geld achter om zo extra te verdienen. Ze brengen alleen de rente in rekening.

Overzicht? Verstokte papierbankiers vinden het gebrek aan overzicht een groot nadeel van internetbankieren. Je hebt immers maar één computerscherm, terwijl je papier naar believen over de hele kamer kan uitspreiden. Maar is dat een nadeel? Gegevens van de bank kunt u naar uw eigen computer downloaden en naar believen rangschikken. Op datum, tegennummer, bij- of afschrijving en op uitgavepost. Voor dat laatste is het wel handig als u een speciaal boekhoudprogramma erbij aanschaft


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *