Aanpak Cholesterol

Het aantal hartaanvallen, beroertes en benodigde open hartoperaties bij mensen die al eens een hartinfarct hebben gehad, kan flink dalen. Onderzoek onder bijna 9000 mensen in vijf Europese landen toont aan dat dit mogelijk is door het ‘slechte’ cholesterol LDL in het bloed met een agressievere behandeling aan te pakken dan tot nu toe gebruikelijk is.

Volgens de Nederlandse richtlijnen mag het LDL-cholesterol bij patiënten met hart- en vaatziekten niet hoger zijn dan 3 millomol per liter, maar die richtlijn moet worden aangepast. Dat vertelde J. Kastelein, hoogleraar vasculaire geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC) dinsdag. Kastelein leidde het Nederlandse deel van het onderzoek.

Uit het dinsdag in het Amerikaanse vakblad Jama gepubliceerd onderzoek blijkt dat het mogelijk is om het LDL-cholesterol terug te brengen naar minder dan 2 millomol per liter. Dit zou naar schatting elke vijf jaar een kleine 70 nieuwe hartaanvallen, beroertes en benodigde open hartoperaties per duizend inwoners kunnen schelen. Gemiddeld hebben gezonde mensen een veel hoger LDL-gehalte dan 3 millomol per liter. Dat varieert soms van 3,5 tot 4 millomol per liter. “Heb je echter laten zien dat je daar niet tegen kan, omdat je een hartinfarct hebt gehad, dan moet je de mouwen opstropen en dat cholesterol aanpakken.” Zijn boodschap is duidelijk: een lager LDL-cholesterolgehalte is beter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *