Actieve vrouwen hebben minder kans op borstkanker

Vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn, hebben 20 tot 40% minder kans op borstkanker dan vrouwen die niet of nauwelijks bewegen. Ook op latere leeftijd lichamelijk actief worden kan helpen om het risico op borstkanker te verlagen. Dit blijkt uit het rapport ‘De rol van lichaamsbeweging bij de preventie van kanker’ dat KWF Kankerbestrijding vandaag uitbrengt.

Het rapport geeft een samenvatting van bestaande wetenschappelijke gegevens over het verband tussen lichaamsbeweging en kanker: voldoende lichaamsbeweging draagt bij aan het verlagen van het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder borstkanker.

Darm- en baarmoederkanker
Zo draagt voldoende lichaamsbeweging misschien ook bij aan het verlagen van het risico op darmkanker (bij zowel mannen als vrouwen) en baarmoederkanker.

Geen effect op prostaat- en longkanker
In de onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn naar de relatie tussen bewegen en prostaat- en longkanker vinden de samenstellers van het rapport geen effect van lichaamsbeweging.

Andere vormen
Naar het effect van lichaamsbeweging op andere vormen van kanker is nog te weinig onderzoek gedaan om daar uitspraken over te kunnen doen.

Bewegen positief voor kankerpatiënten
Voldoende beweging lijkt ook positief uit te pakken voor (ex-)kankerpatiënten. Ze voelen zich minder moe en de kwaliteit van hun leven verbetert erdoor.

Norm voor voldoende beweging
KWF Kankerbestrijding adviseert iedereen, jong en oud, om voldoende te bewegen. Het is alleen nog niet mogelijk precies aan te geven wanneer iemand ‘voldoende beweegt’, dus hoe vaak per week, hoe lang per keer en hoe intensief, op welke leeftijd.
Zolang hierover nog te weinig bekend is, sluiten we ons aan bij de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen: een volwassen persoon moet zich dagelijks in totaal minimaal een half uur matig intensief lichamelijk inspannen om fit te blijven. Bijvoorbeeld door te fietsen, te wandelen, te sporten, te tuinieren of trap te lopen.

40% van de Nederlanders haalt de norm op dit moment niet. Een andere reden om extra te bewegen is dat het helpt bij het voorkómen van overgewicht. Overgewicht op zich leidt weer tot een verhoogd risico op een aantal soorten kanker


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *