Alcoholisme, een ziekte

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft alcoholisme als ziekte erkend. Het is na cardiovasculaire ziekten en kanker de derde doodsoorzaak…
De eerste stap naar genezing is de erkenning dat er een alcoholprobleem is. Een alcoholicus heeft geen controle over zijn drinkgedrag omdat zijn consumptie van alcohol zijn lichaam en geest heeft verziekt.
Als derde doodsoorzaak vormt alcoholisme een ernstig probleem voor de volksgezondheid en is door de WGO als een volwaardige ziekte erkend. De schade die eruit voortvloeit, beperkt zich niet tot de persoon zelf – zowel thuis, op het werk als op de weg laten de gevolgen zich voelen. Elk jaar kost alcoholisme de gemeenschap miljoenen euro’s. Deze ziekte heeft ook een invloed op de omgeving en dit op een veel ingrijpendere manier dan welke andere ziekte dan ook.

 

Heb ik een alcoholprobleem? De allereerste stap is dit feit te erkennen. Vervolgens zijn er oplossingen om van deze ziekte te genezen. Iedereen moet zijn eigen weg zoeken, want er bestaat geen algemene remedie.

Wat zijn de symptomen? Alcoholisten vertonen niet allemaal dezelfde symptomen en ze kunnen ook afhankelijk zijn van de verschillende stadia van de ziekte.

De volgende symptomen komen het vaakst voor: · alcohol beschouwen als het enige middel om zelfvertrouwen te krijgen en een hulp om zich bij anderen op zijn gemak te voelen; · vaak op het einde van de dag “nog een laatste glaasje” willen drinken; · uitkijken naar gelegenheden om te kunnen drinken en daar erg mee bezig zijn; · dronken worden op onverwachte tijdstippen; · proberen een grip te krijgen om zijn drinkgewoonten door naar een andere soort alcohol over te schakelen; · zichzelf onthoudingsperioden opleggen of allerlei oplossingen zoeken; · in het geniep enkele glazen drinken; · liegen over de hoeveelheid alcohol die men gedronken heeft, flessen verstoppen; · drinken op het werk (of op school);· alleen drinken; · black-outs (niet meer weten wat men de dag voordien heeft gedaan of gezegd); · ‘s ochtends drinken;· zich schuldig, angstig voelen; · niet eten of zich slecht voeden; · hevig beven, hallucinaties of stuiptrekkingen als men geen alcohol in zijn lichaam heeft.

Het is erg belangrijk dat men deze symptomen niet negeert, want het feit dat men erkent dat er een probleem is, maakt de weg vrij om tot de actie over te gaan, te beginnen met de intentie om te stoppen met drinken en hulp te zoeken. Die kostbare hulp kan men vinden bij de Anonieme Alcoholisten (AA), een wereldwijde organisatie van mannen en vrouwen die elkaar helpen om van de drank af te blijven.  In plaats van zweren dat men nooit nog zal drinken of zich zorgen te maken of men de volgende dag nuchter zal kunnen blijven, concentreert men zich bij de AA op de inspanningen om nu, vandaag, niet te drinken, door het tijdstip van het eerste glas “dag per dag” verder uit te stellen


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *