Cholesterol is een belangrijke factor in de ontwikkeling van arteriosclerose. Het lichaam neemt cholesterol op via het voedsel maar het wordt ook geproduceerd door het lichaam zelf. Cholesterol wordt hoofdzakelijk geproduceerd door de lever, maar ook door de bijnieren en de voortplantingsorganen.
Cholesterol is een noodzakelijke component van lichaamscellen en is een bouwmateriaal voor hormonen zoals oestrogeen en testosteron.
Echter, cholesterol kan problemen veroorzaken wanneer hoge concentraties in de bloedsomloop aanwezig zijn. Deze hoge concentraties van cholesterol leiden tot het verharden van de slagaders, hartaanval en andere vaatziektes.
Bij het meten van cholesterol in het bloed worden 3 waarden bepaald:
- LDL-cholesterol of “slechte cholesterol” heeft de eigenschap om plaque op de slagaderwanden, die het hart en de hersenen voeden, op te bouwen.
- HDL-cholesterol of “goede cholesterol” transporteert cholesterol vanuit het bloed terug naar de lever. HDL cholesterol verlaagt hierdoor het risico op aderverkalking.
- Triglyceriden zijn de normale vetten. Triglyceride in het bloed spelen ook een rol in de vorming van aderverkalking.
Soja en cholesterol
Sojaproducten helpen het cholesterolgehalte op peil te houden omdat:
- Soja cholesterolvrij is.
- Soja eiwitten bevat die het cholesterolgehalte doen dalen.
- Ongeveer 60% van de vetzuren in soja zijn cholesterolverlagend. De vetzuren van soja zijn rijk aan essentiële vetzuren (EPA) die noodzakelijk voor het goed functioneren van ons lichaam.
- Soja-isoflavonen verhinderen aderverkalking.
- Soja bevat oplosbare vezels die de hoeveelheid cholesterol in het bloed doen verminderen.
In landen waar regelmatig sojaproducten gebruikt worden komen hart- en vaatziekten minder voor. Er is onderzoek gedaan dat suggereert dat soja kan helpen om hartziekten te verminderen. Soja doet dit door het cholesterolgehalte te verlagen en aderverkaling te verminderen. Vóór de leeftijd van 60 hebben mannen meer problemen hun cholesterol dan vrouwen. Na menopause, wanneer de productie van natuurlijke oestrogenen daalt, hebben vrouwen meer kans op aderverkalking en worden ze gevoeliger voor hartaanvallen. Soja-isoflavonen hebben een zwakke oestrogene werking die voldoende is om het cholesterolgehalte te verlagen.
Onderzoek Onderzoek van JW Anderson: In de meeste van zijn proeven werd het dierlijke eiwit vervangen door soja-eiwitten (gemiddelde 47g per dag). De opname van energie, vet en cholesterol was gelijkaardig voor beide groepen.
De belangrijkste bevindingen:
- Het vervangen van dierlijk eiwit door soja-eiwit verminderde cholesterol met 9,3%.
- Het sojadieet had het LDL cholesterolniveaus met gemiddeld 12,3% doen verminderen.
- HDL cholesterol steeg met 2,4%.
Vermelding Fabrikanten van voedingsmiddelen mogen op de verpakking vermelden dat consumptie kan leiden tot het verminderen van de hartaandoeningen, indien deze minstens 25 g soja-eiwitten bevatten per portie. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bij het dagelijks nuttigen van 25 g soja-eiwitten een grote daling van cholesterol kan verwacht worden