De invloeg van voeding op stress

Wat bij de behandeling van veel van deze klachten over het hoofd wordt gezien, is dat voeding bij stressklachten zowel een positieve als een negatieve rol kan spelen. Zo leveren vet, glucose en alcohol loze calorieën voor het lichaam, dat wil zeggen dat het vitamines, mineralen en energie kost om ze te verbranden. Hierdoor kan een tekort aan deze stoffen ontstaan, waardoor het immuunsysteem minder sterk wordt. Deze voedingsfouten verhogen dus alleen de stress en verslechteren het hele systeem.

Wat daarentegen juist een positieve bijdrage kan leveren, zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren, die vooral in vette vis voorkomen. Bij stress zorgt een teveel aan bijnierschorshormonen namelijk voor een verminderde opname van deze vetzuren. Als dat het geval is, herkent u dat in eerste instantie aan een verslechtering van het gezichtsvermogen, voornamelijk in het donker.

Vette vis is tevens een goede bron voor serotonine. Dat is een biochemische stof in de hersenen die onder meer onze stemming en slaap regelt. Serotonine wordt onder invloed van vitamine B6, C, foliumzuur en zink aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan zit onder meer in vlees (vooral kip en kalkoen), vette vis dus, bonen en linzen en wordt sneller door de hersens opgenomen na een maaltijd met veel koolhydraten.

Wat verder aan te raden is zijn B-vitamines – nodig om stress te kunnen hanteren – extra anti-oxidanten voor de hersenen en multivitaminen en –mineralen.

Doen · meer bewegen · meer ontspannen (bv. yoga, meditatie) · dierlijke eiwitten beperken · zorgen voor vitamine- en mineraalrijke voeding · vette vis en plantaardige oliën nuttigen

Niet doen  · Cafeïne Koffie is een middel wat in de hersenen een biochemische reactie geeft (net als alcohol, tabak en snoep) en tijdelijk verlichting geeft. U voelt zich voor het moment wat prettiger, maar op de lange duur biedt dit middel geen oplossing en wordt de toestand alleen maar slechter. Bovendien loopt u het risico van verslaving. · Suiker Ook veel eten en snoepen levert veel glucose en geeft veel kortdurende energie. Op langere termijn ontstaat vaak hypoglykemie en overgewicht .· Alcohol Alcohol levert veel calorieën en veroorzaakt een tekort aan vitamines en mineralen. Het is ook een grote belasting voor de lever die dit gif allemaal moet opruimen


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *