Diabetes

Soorten diabetes
Er zijn verschillende soorten diabetes, elk met eigen oorzaken en verloop. Van alle mensen met diabetes heeft ruim 85% type 2 diabetes, en minder dan 15% type 1 diabetes.

Type 1 diabetes 
Normaal gesproken wordt insuline aangemaakt door groepjes cellen in de alvleesklier, de zogeheten ‘eilandjes van Langerhans’. Bij mensen met type 1 diabetes zijn deze cellen vernietigd door het eigen afweersysteem. De alvleesklier maakt dus geen insuline meer aan. Omdat insuline nodig is om glucose uit het bloed naar de lichaamscellen te brengen, moet je met deze vorm van diabetes iedere dag zelf insuline inspuiten. Anders blijft het glucosegehalte in het bloed veel te hoog. Type 1 diabetes ontstaat in korte tijd en meestal bij mensen onder de dertig jaar. Daarom heette type 1 diabetes vroeger ook wel ‘jeugddiabetes’.
Wilt u weten of u een verhoogde kans hebt op diabetes? Doe de Diabetes Risico Test

Type 2 diabetes De zogenaamde ‘ouderdomssuiker’
Bij type 2 diabetes maakt het lichaam meestal nog wel zelf insuline aan, maar niet genoeg. Of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen doordat het lichaam ongevoelig is voor insuline. Er wordt dan onvoldoende glucose uit het bloed gehaald. Daarnaast zijn de vetstofwisseling en bloeddruk vaak ontregeld. Type 2 diabetes wordt meestal behandeld met medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet je na verloop van tijd ook insuline gaan spuiten. Vroeger kregen vooral mensen die ouder waren dan zestig type 2 diabetes. Daarom sprak men wel van ‘ouderdomssuiker’. Maar die term is achterhaald, want type 2 diabetes komt tegenwoordig ook vaak bij jongere mensen voor

Doe de test! Diabetes komt steeds dichterbij. Inmiddels heeft 1 op de 20 Nederlanders diabetes. Waarvan een groot gedeelte het zelf nog niet eens weet. Zo’n 250.000 Nederlanders hebben diabetes zonder het te weten. En dat zijn zeker niet alleen ouderen, maar ook steeds vaker jongeren. Iedereen kan het krijgen. Jong en oud. Dik of dun. De eerste symptomen van diabetes lijken niet zo ernstig. Daarom hebben de meeste mensen het niet zo snel door. Toch is het belangrijk om er snel achter te komen. Tijdige behandeling kan namelijk veel problemen voorkomen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *