Het Intuitief Dieet

Alles eten waar je TREK in hebt! Heerlijker kan niet. Toch?

Houd op met calorieën tellen en eet alles wat je hart begeert! Steven Hawks, professor in de gezondheidswetenschappen aan de Brigham Young University, kan naar eigen zeggen alles eten zonder overtollige kilo’s bij te winnen. Wanneer hij zin heeft in roomijs, M&m’s, chocolade of ander lekkers hoeft hij zich niet in te houden. Steven Hawks volgde het intuïtief dieet (no-diet diet) om ongeveer 20 kilo te vermageren en dit gewichtsverlies meer dan 5 jaar te behouden.

Hawks noemt het dieet “intuïtief eten” en is er van overtuigd dat iedereen beter kan ophouden met het tellen van calorieën en gewoon gaan eten wat hij of zij wil. Volgens Hawks werkt diëten averechts, je ontzeggen van iets waar naar je verlangt, maakt het verlangen alleen maar groter en uiteindelijk geef je toe aan dit verlangen. Hawks omringt zich met ongezond eten waarnaar hij het meest verlangt. Naar eigen zeggen zorgt een overvloed van voedsel waar hij naar verlangt voor het verlies van het verlangen.

Volgens het onderzoek naar het intuïtief dieet, eten intuïtieve diëters alleen wanneer ze honger hebben en stoppen met eten wanneer ze verzadigd zijn. Dit betekent niet een doos koekjes leegeten omdat je wat depressief bent, of een zak chips eten omdat anderen dat ook doen. Wanneer je de drang hebt naar eten, eet.  Professor Hawks is een goed voorbeeld van de slaagkansen van zijn intuïtief dieet, jaren lang had hij te kampen met overgewicht en hield hij zich bezig met diëten en calorieën tellen. Een dieet volgen kan leiden tot gewichtsverlies maar het gevecht tegen de biologische drang om te eten is een gevecht dat je alleen kan verliezen. Na jarenlang diëten hield Hawks er mee op zich schuldig te voelen wanneer hij at, maar hij stopte wel met eten wanneer hij genoeg had. Langzaam maar zeker begon zijn gewicht af te nemen. Lichaamsbeweging steunde hem in zijn intuïtief dieet. Succesfactor van het intuïtief dieet is dus intuïtief eten, eet wanneer je honger hebt en eet niet wanneer je geen honger hebt. En stop zodra je genoeg hebt gegeten. Eten uit verveling, of uit emotie is dus uit den boze


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *