Over Vitamines

Heb je extra vitamine D nodig als je ouder wordt?

Vrouwen boven de vijftig en mannen boven de zestig jaar kunnen wat extra (2,5 microgram) vitamine D naast hun normale voeding gebruiken. Het Vitamine Informatie Bureau adviseert vrouwen boven de 60 jaar een supplement met 5 microgram vitamine D per dag. Voor vrouwen boven de 70 jaar is deze hoeveelheid 10 microgram per dag. Mannen boven de 70 jaar wordt geadviseerd een dagelijks supplement te gebruiken van 7,5 microgram per dag.

Is het nodig om supplementen met foliumzuur te gebruiken

De Nederlandse Hartstichting vindt het verdedigbaar om mensen met een verhoogd homocyste√Įnegehalte en een verhoogd risico op hart en vaatziekten (bijvoorbeeld met een verhoogde bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte in het bloed) te behandelen met foliumzuur. Zij krijgen 0,5 microgram foliumzuur per dag voorgeschreven.

Kunnen extra vitamines het geheugen van ouderen verbeteren?

Geheugenverlies bij ouderen wordt vaak aangezien voor dementie, maar de oorzaak kan ook liggen in een vitamine B-12 tekort ten gevolge van slechte eetgewoonten, verwaarlozing of vermindering van de maagzuurproduktie. Na toediening van extra vitamine B-12 kan het geheugen zich weer herstellen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat extra vitamine B-6 een positief effect heeft op het geheugen van ouderen.

Krijgen ouderen genoeg vitamines binnen?
Ouderen die voor zichzelf zorgen kunnen door allerlei omstandigheden geen zin hebben om gevarieerde maaltijden te bereiden, waardoor ze te weinig vitamines binnen kunnen krijgen. Dit kan komen doordat ze minder honger hebben, door problemen met het gebit of door te weinig geld of eenzaamheid. Ook ouderen die zijn aangewezen op centrale maaltijden zoals in bejaarden- en verpleeghuizen kunnen te weinig vitamines binnen krijgen doordat veel vitamines verloren gaan bij de bereiding en het warmhouden van deze maaltijden.

Vitamine D:
Ouderen hebben hiervan extra nodig om botontkalking te voorkomen. Ook maakt de huid steeds minder vitamine D als we ouder worden


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *