Zittend Werk, beweeg regelmatig

Ons lichaam is niet gemaakt om urenlang te blijven stilzitten. Toch doen duizenden mensen de hele dag lang zittend werk en lopen ze dan ook een groot risico op lichamelijke problemen. Nochtans volstaan enkele heel eenvoudige oefeningen om die te voorkomen.

Gun uzelf minipauzes
Moet u zittend werk verrichten, neem dan om het halfuur of om het uur een minipauze om de spieren te ontspannen die u belast als u werkt en de inactief gebleven spieren te trainen. U hoeft daarvoor zeker niet naar de fitnesszaal te hollen: u kunt die oefeningen perfect doen op uw werkplek, zonder dat u er speciale uitrusting voor nodig hebt en zonder uw collega’s te storen. De rekken van de boekhandels staan boordevol praktische boeken met allerlei rek-, ontspannings- en spierversterkingsoefeningen. U kunt zelfs “gewichtheffen” op het werk, waarbij u de gewichten gewoon vervangt door een woordenboek of een dik dossier! Denk ook aan yoga.

Verander uw gewoonten
Verander ook sommige gewoonten op weg naar het werk, tijdens de middagpauze en in het algemeen op kantoor. Het zal uw   gezondheid alleen maar ten goede komen. · Parkeer uw wagen helemaal aan het einde van het parkeerterrein of de straat, of stap een bushalte vroeger af. · Neem altijd de trap, of als u op de hoogste verdieping werkt, leg een deel te voet af, neem dan de lift en ga altijd met de trap naar   beneden. · Geef uw boodschappen mondeling door aan uw collega’s in plaats van per telefoon of per e-mail. · Plan uw pauzes zoals u zou doen voor een belangrijke vergadering. · Profiteer van de lunchpauze om een wandelingetje te maken en vervang w koffiepauze door een stretchpauze.· Stel uw collega’s voor   om samen te gaan wandelen of joggen in plaats van een glas te gaan drinken.

Tot slot : ook een vogel maakt zijn nest beetje bij beetje. Met vijf minuutjes oefenen hier en vijf minuutjes trainen daar komt u al gauw aan het halfuur lichaamsbeweging per dag, dat wordt aanbevolen om gezond te blijven


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *